Miten toteuttaisit polttoaineen pinnan korkeutta mittaavan mittarin?
 1. Miten toimi polkupyörän elektroninen (sähköinen) nopeusmittari?
 2. Miten mitataan yleismittarilla: a)Jännite b) Virta c) Vastus
 3. Olet määrittelemässä polttimon ottamaa käytön aikaista tehoa (siis lampun valaistessa). Piirrä tarvittavat kytkennät ja mittarit. Lisäkysymys miksi pelkkä vastusmittaus antaa väärän tuloksen?
 4. Olet kyhäilemässä halpaa varkauden ehkäisylaitetta eli punaista vilkkuvaa led valoa kojelautaan. Miten toteutat kytkennän, kun sen täytyy olla sammuneena ajon aikana ja pysäytettäessä kytkeydyttävä automaattisesti? Kuinka kauan ajoneuvosi akku kykenee vilkuttamaan ko. valoa?
 5. Mitä komponentteja kuuluu ajoneuvon sähköiseen jäähdytysjärjestelmään ja miten se toimii. Luonnollisesti teet työn piirtämällä.
 6. Kun käännät virta-avainta, niin mitä eri järjestelmiä/johtoja kytkeytyy virtalukon sisällä?
 7. Miten toimii ottomoottorin sytytysjärjestelmä?
 8. Miten takalasin lämmitin on kytketty eli miten valmistaja on huomioinut, ettei akku tyhjene ajoneuvon ollessa sammutettuna?
 9. Ajovaloumpiossa on merkintä HCR E3 ref 25. Mitä merkinnät tarkoittavat?
 10. Mitä haittoja seuraisi, jos ajoneuvon valot asennettaisiin ns. sarjaan?
 11. Mainitse mielestäsi viisi tärkeintä seikkaa korjatessasi turvatyynyllä ja muulla turvatekniikalla varustettua ajoneuvoa esim. ratin ympäristössä.
 12. Miten testaat ajoneuvon latausjärjestelmän toimivuuden?
 13. Kädessäsi on kaksi H4 poltinta. Toinen toimii 24 V jännitteellä ja toinen 12 V. Miten erotat 24 V:n polttimon, jos niiden teksti on jostain syystä kadonnut?
 14. Mitä vikoja tähän elektroniseen järjestelmään voi tulla ja kuinka ne ovat todettavissa?
 15. Miten toimii teknisesti ajoneuvon vakionopeuden säädin? Miten sen saisi toimimaan eri liikennetilanteissa / nopeusrajoituksissa?
 16. Selvitä miten toimii lämmityslaitteen moottorin ohjaus. Ts. kytkentäpiirros
 17. Sinulla on 4 kappaletta 6 V:n ja 100 Ah akkuja, jotka tuottavat 50 A virtaa kukin. Piirrä kytkennät kun haluat käyttää niitä kaikkia (4 kpl).
  1. 12 V:n järjestelmään
  2. 24 V:n järjestelmään
  3. 12 V:n järjestelmässä on 1Ω kuormitus, mikä on tehon kulutus ja kauanko akut kestävät?
  4. 24 V:n järjestelmässä on 1Ω kuormitus, mikä on tehon kulutus kauanko akut kestävät?
  5. Paljonko on 12V:n järjestelmän maksimi ulosteho?
  6. Paljonko on 24V:n järjestelmän maksimi ulosottoteho?
 18. Olet suunnittelemassa täysperävaunun sähköjärjestelmää. Peräkärry jätetään usein pimeälle alueelle, joten perävaunussa täytyy jäädä tarvittaessa valot päälle. Suunnittele ja piirrä tarvittava järjestelmä. Paljonko menee sähköjohtoa ja minkälaista sellaista. Kuinka pitkään valosi palavat?
 19. Miten latauksen merkkivalo on kytkettävä, jotta se toimisi oikein?
 20. Suunnittele perinteisellä johdotuksella toteutettu neliovisen ajoneuvon sähköjärjestelmä. Kaikissa neljässä ovessa on sähköisesti nostettavat ikkunat, joita pystyy avaamaan myös pelkästään kuljettajan paikalta. Katkaisijoissa on luonnollisesti polttimot. Ovet sytyttävät luonnollisesti myös sisävalot. Ovissa on myös sähkösääteiset peilit 2 kpl ja keskuslukitus? Paljonko menee johtoa? Voisiko tuon toteuttaa jotenkin järkevämmin?
 21. Miten toteuttaisit ajoneuvon etuosan valaisin laitteet. Piirroksessa on oltava lyhyet valot ja pitkät valo sekä pysäköintivalot. Piirrä toteuttamiskelpoinen valojärjestelmä valonvaihtajineen releohjauksella.
 22. Suunnittele ja piirrä oikeasti toimiva varashälytin. Mistä ja miten tulee in putit? Miten järjestelmä aktivoituu / passivoituu tarvittaessa. Miten muodostaisit toimivan hälytysäänen? Miten varmistetaan, ettei kukaan ohittaisi järjestelmää.
 23. Miten toimii suuntavilkku eli toimiva kytkentäkaavio komponentteineen.
 24. Miten toimii nykyaikainen moottorin ohjausjärjestelmä ja mitä komponentteja / antureita siihen tarvitaan?
 25. Vertaa ihmistä ja nykyaikaista väyläohjausta ainakin seuraavilta osin.
 • Anturit
 • Toimilaitteet
 • Väylä
 • Ohjelmat
 • Vikamuisti
 1. Sinulla on taipumusta unohtaa ajoneuvosta lähtiessäsi ajovalot päälle. Käytössäsi on oikealla jännitteellä toimiva summeri. Miten se pitäisi kytkeä?
 2. Miten toimii ajoneuvon käynnistysmoottori?
 3. Anna ohjeet kuorma-auton apuvirran antamiseen (jännitteen tunnistus, kytkentäjärjestys, varotoimenpiteet, irrottaminen)?
 4. Olet kytkemässä perävaunua kuorma-autoon ja pistoke on särkynyt. Hanki pistokkeen kuva ja selvitä mitä eri johtimissa kulkee?
 5. Miten suorittaisit pistokkeen kunnon tarkistuksen virtakynällä?

SELOSTA MISSÄ VIKA VOI OLLA JA MITKÄ OVAT KORJAAVAT TOIMENPITEEETA. PARKKILAMPPU EI SYTYB. STARTTI EI TOIMI

 1. MITTARIVALOT HIMMENEE STARTATTAESSA , STARTTI EI PYÖRI
 2. VALOT EI HIMMENE ,STARTTI EI PYÖRIC. DIESEL-MOOTTORI PYÖRII STARTILLA ,MUTTA EI KÄYNNISTYD. SUUNTAVILKKU VIKA

 1. VILLKU VASEMMALLE EI TOIMI
 2. VILKKU VASEMMALLE PALAA KOKO AJAN
 3. VILKKU VASEMMALLE VILKKUU LIIAN NOPEASTIE. KAIKKI TAKAVALOT VALOT HEHKUVAT JARRUA PAINETTAESSAF. LATAUSVALO HEHKUU HIMMEÄSTI/VILKKUU MOOTTORIN KÄYDESSÄG. MITTARINÄYTÖT LÄMPÖ YMS. NYTKYVÄT VILKUN TAHDISSAH. AKUN KENNOISTA YKSI ON TYHJÄ 1. SELOSTA AKUN HUOLTOJ. PIIRRÄ 24V:N PISTOKEEN KYTKENTÄ